· 

Naše cesta do Skotska - za kořeny plemene

S mým milovaným a chápavým manželem jsme se vydali na víkendovou cestu za golfem, na jeden z největších světových turnajů "The Open Championship", který se po 147mé konal ve skotském Carnoustie. A když jsem cestu plánovala, tak jsem zjistila, že ve stejný víkend se ve Skotsku, kousek od jezera Loch Ness, koná setkání retrívrů pod záštitou skotského retrívr klubu ke 150letému výročí vzniku našeho krásného zlatého plemene.

 

Bohužel jsme s ohledem na následný překotný vývoj situace s naší Baby Muffin museli velkolepé plánování značně omezit. A tak z naší cesty, s potenciální návštěvou této úžasné akce, zůstalo jen necelých 60hodin, které nám neumožnily se této historické události zúčastnit. Ale přesto jsem nemohla odolat a to místo jsem prostě musela vidět. Naštěstí jsme měli pronajaté vozidlo a tak jsme se vydali za dobrodružstvím. Bohužel trosky panství Gusiachan nejsou nikde v mapách zaznačeny. A tak nás čekalo zpovídání místních a snaha dopátrat se cesty k místu, kde se před 150ti lety narodil vrh zlatých retrívrů. 

 

Nebylo to snadné a už jsme ztráceli naději. Ale nakonec se to za padajícího soumraku na skotská údolí a okolní louky povedlo a dokonce jsme za téměř šera ulovili i pár foteček. V městečku Tomich jsme našli i sochu zlatého retrívra, věnovanou památce Lorda Tweedmoutha, kterému za naše zlaté kamarády, parťáky i pomocníky vděčíme. Vzdali jsme náš dík jemu i Spolku přátel Guisachanu, který tuto sochu nechal vyrobit a umístil. A ano, naše Rusty Love zástava musela na tomto místě na chvilku zarůžovět.

 

Jako když český historik vystoupá na horu Říp i pro mne byl po 17ti letech chovu tohoto plemene, tento okamžik nezapomenutelný. Historie mi šeptala do ucha, vzpomínala jsem na naše pejsky stávající a minulé.

 

Máme další poprvé. Tak jak jsme poprvé Česko reprezentovali na výstavě Crufts v Birminghamu, stejně jako pejsci z našeho chovu a v našem majetku na této výstavě získali ocenění jako první zástupci českého chovu, tak pokud je mi známo, naše RustyLove rodina byla jako první česká CHS na tomto místě a nechala tam svoji malou stopičku a vzpomínku. Vím, že je to snem mnoha našich chovatelů a my jsme měli to štěstí (především díky podpoře a pochopení mého skvělého manžela), že se nám to splnilo.

 

Sdílíme s vámi pár obrázků z tohoto místa na upomínku a představu o tom, jak magická zkušenost to byla. 

A následně zase necháme tuto legendu zahalit se mlhovinou skotského brzkého rána a trochou tajemství a vzpomínky na ten speciální první vrh necháme znít ve zdivu pozůstatků panství Guisachan. 

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Stanislava Cveckova (Wednesday, 01 August 2018 04:12)

    Je moc dobře, že se s námi budeš dělit o svoje vzpomínky, zážitky, zkušenosti. Díky

  • #2

    Lucie Červená (Thursday, 02 August 2018 17:44)

    Na chvilku jsem tam byla s Vámi, krásně napsáno, krásně vymyšleno, báječně provedeno ��